Dug i srećan brak- kako održati skladan odnos?

Odnosi među ljudima su teško objašnjiva pojava, a brak kao takav još komplikovaniji. Nijedan brak nije isti i ne postoji univerzalni recept za srećan brak, ali, svakako, postoje stvari, odnosno, postupci koji ga mogu poboljšati.Počasno mesto zauzima, naravno, ljubav. Međutim,  za dobar brak potrebno je mnogo više – dosta strpljenja i truda. U skladnom braku partneri su emocionalno, psihološki i socijalno sazreli za preuzimanje odgovornosti.

phpcT4196

Komunikacija, komunikacija, komunikacija

Komunikacija je bitan preduslov za dobar odnos među ljudima bilo da se radi o poslu, ljubavi ili društvu.Stoga, razgovarajte otvoreno. Jasno izričite vaše želje, potrebe i osećanja i usklađujte ih međusobno. Pažljivo slušajte šta ima druga strana da kaže. Neka vaš razgovor bude konstruktivan, a ne samo priča radi priče.

Smejte se zajedno

Veoma je bitno da imate svoje interne šale. Smejte se što više. Potrudite se da vreme sa partnerom provedete zasmejavajući jedno drugo ili prepričavajući zanimljive anegdote. Fraza „i u dobru, i u zlu”, dobija na značaju, jer nije bitno deliti samo loše trenutke. Podjednako je važno da se iskreno obradujete partnerovom uspehu i sreći.  Proslavite je zajedno. Budite jedno drugom prijatelji.

Ne tražite savršenstvo

Savršenstvo je iluzija. Budite svoji i to dopustite i partneru. Svaka jedinka je individua za sebe, pa samim tim  je u redu ako vaše mišljenje nije uvek i partnerovo mišljenje. Ako težite savršenstvu, uskratićete i sebi i partneru mogućnost da razvijete iskren, nesavršen, ali samo „Vaš odnos“.

   Wedding1

Budite fer

I raspravka može biti dobra, ukoliko je pravedna. Neka vaša svađa bude bez niskih udaraca. U raspravci koristite reč „mi”, jer prema nekim istraživanjima parovi koji su koristili tu reč tokom rasprava, bili su uspešniji u prevazilaženju konflikata. Ciljajte na problem, a ne jedni na druge.

Navika

„ Brak se neprestano mora boriti protiv nemani koja sve proždire – protiv navike”, kako reče Onore de Balzak. Kako Vaš brak ne bi zapao u kolotečinu, učinite nešto neočekivano,iznenadite svoga partnera. To može biti i sitnica, važno je da on oseti da se trudite. Povremeno iznenađenje ne oduzima mnogo vremena a unosi novu svežinu u odnos dvoje ljudi.

Saosećajte

Osećanje da postoji neko koga iskreno interesuje šta Vi želite i osećate je veoma značajno. Naučite pažljivo da slušate Vašeg partnera.

Ne zaboravite romantiku

Negujte intimni život. Ne zaboravite na romantiku i strast. Vodite uredan emocionalni i seksualni  život.

U svakom slučaju, naoružajte se strpljenjem i „ vodite ljubav, a ne rat”!

Ознаке: ,

13. јануара 2015. Običaji i tradicija