Kako izabrati fotografa za venčanje?

Fotografije – čuvari uspomena

Venčanje je krupan korak, a izbor pravog fotografa za venčanje je velika odluka koju pre venčanja treba doneti.  Narednih godina, kada prođe Vaše veselje, fotografije sa venčanja su jedini podsetnik na nezaboravne trenutke najlepšeg dana, pa zato pri odabiru fotografa za venčanje dobro razmislite.

vintage-camera-wedding-800x500

Ne žalite novac

Kad je izbor fotografa za venčanje u pitanju, ne žalite da date više novca.  Kvalitetan fotograf znaće tačno u kom trenutku i koji detalj treba zabeležiti. Fotografije sa venčanja se jednom rade i ne mogu se popraviti, pa ne dozvolite da Vam loše fotografije pokvare uspomene.

Potraga za fotografom

Do željenog fotografa za venčanje možete doći na  osnovu preporuke prijatelja, mladenaca ili rodbine. No, nemojte se u potpunosti oslanjati na preporuku, ipak je to Vaše venčanje. Možete i na internetu pogledati kakav je stil fotografa i da li je on u skladu sa Vašim željama i stilom. Ukusi su različiti, pa neki biraju retro, neki moderne, a neki klasične fotografije. Pre nego što se odlučite za Vašeg fotografa za venčanje dobro razmislite šta želite – da li Vam je bitan broj fotografija ili kvalitet, da li želite obradu fotografija, izradu wedding book-a, itd?

Na venčanjima često restoran ili opština nude svoje fotografe, ali njima je cilj da što više fotografija izrade, pa možda neće zabeležiti najbitnije detalje. Savetujemo da, ipak, angažujete posebnog fotografa za venčanje, koga ste Vi sami izabrali.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sastanak sa fotografom

Kada ste izabrali fotografa ugovorite sastanak sa njim. Izdvojte vreme da vidite kako fotografiše. Pogledajte slike prethodnih venčanja da vidite da li Vam odgovara njegov stil. Postoje tradicionalni, reportažni, moderni stil, kao i njihova mešavina. Kod tradicionalnog stila preovladavaju poziranja i nameštanja. Ono što možete očekivati od tradicionalnog fotografa jesu kvalitetne fotografije sa klasičnim pozama. Reportažni fotograf će neprimetno i nenametljvo ovekovečiti najlepše trenutke sa venčanja. Kod modernih fotografa uz pomoć fotošopa Vaše fotografije izgledaće moderno i drugačije. Postoji i kombinacija ovih stilova. A Vi odaberite koji Vama najviše odgovara uz malu pomoć fotografa.

 Ono što je jako bitno jeste nivo iskustva, tj. da li je fotografisao ranije venčanja, jer fotograf koji ima iskustva znaće koje trenutke treba zabeležiti. Takođe, pitajte fotografa kada dostavlja fotografije, koliko je potrebno vremena da se izradi photo session i dostave fotografije.

Upoznajte ličnost fotografa

Od velikog značaja je i karakter fotografa. Već na prvom sastanku možete videti da li Vam odgovara njegova ličnost. Ukoliko ste tokom razgovora sa njim opušteni, budite sigurni da će Vam tako biti i na venčanju. Ako ste izabrali, onda negujte dobar odnos sa njim. Imajte poverenja u Vašeg fotografa. Često fotograf nije samo fotograf na venčanju, nego i kordinator i savetnik. On je osoba koja Vam popravlja kravate, sakoe, govori ko ulazi prvi u salu, s koje strane stojite u crkvi… Dakle, veoma bitna osoba.

Zajedno do restorana i crkve

Nekoliko dana pre venčanja obiđite zajedno sa fotografom mesta gde će se obavljati venčanje, kako biste pronašli idelna mesta za fotografisanje. Slobodno recite fotografu svoje ideje, budite kreativni i maštoviti.

Odvojte dovoljno vremena za fotografa, dobro se upoznajte i dočekajte opušteno Vaš dan!