Neobični običaji na svadbi

Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, odnosno, od kulture do kulture, a svaki od njih ima neku svoju simboliku i poreklo. Pored onih uobičajenih, postoje i običaji koji su posebni, neobični. Samo kada obratimo pažnju na našu zemlju, vidimo da se običaji na svadbi razlikuju od kraja do kraja. Oduvek je veliki značaj kod nas u Srbiji pridavan običajima, posebno običajima na svadbi.

U današnje vreme sve je manje mladenaca koji praktikuju običaje na svadbi, ali ih ima još uvek. Navešćemo neke od neobičnih svadbenih običaja.

Indian-Wedding-Photography-Sydney-Thina-Doukas

Večna ljubav

 Običaj koji mlada sprovodi na dan venčanja jeste gledanje kroz verenički prsten. Po tom svadbenom običaju mlada treba da pogleda kroz verenički prsten mladoženju i time obezbedi sebi njegovu večnu ljubav. Veruje se da ti običaji na svadbi donose mladima srećan i dug zajednički život.

Gađanje jabuke

Jedan od zastupljenijih običaja u Srbiji je gađanje jabuke. Kako bi otežao mladoženji put do mlade, tast postavlja jabuku na vrh drveta. Mladoženja, pucajući iz puške, mora oboriti jabuku sa drveta. Mlada je u svojoj sobi i mladoženja ne može poći ka njoj dok ovaj običaj ne ispuni.

Otkup mlade

Jedan od interesantnijih običaja na svadbi jeste „Kupovina mlade“. Po ovom svadbenom običaju mladoženjini gosti dolaze u mladinu kuću po mladu, gde ih dočekuje mladina rodbina. Dever otkupljuje mladu od njene braće. Mladina braća imaju za zadatak da ovaj čin učine što težim i zanimljivijim. Nekada su svote novca koje su se izdvajale za to bile pozamašne. Međutim, knez Aleksandar Karađorđević je 1846. izdao naredbu: „Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem“, čime je ovaj običaj ukinut. Danas je suma novca skromna i ovaj običaj više služi za zbijanje šale, kako bi se odagnala trema i svi opustili. U vezi sa ovim običajem postoji i tzv. „lažna mlada“. Drugarica ili muškarac prerušen u mladu izlazi, kako bi se „Kupovina mlade“ odužila i bila još smešnija i interesantnija.

Skidanje podvezice

Po ovom običaju na svadbi, mladoženja skida zubima podvezicu s mladine desne noge. Mladoženja neoženjenim momcima baca podvezicu i onaj ko je uhvati, po verovanju, sledeći se ženi. Potom taj mladić ima za zadatak da devojci koja je uhvatila bidermajer navuče podvezicu na nogu.

Prenošenje preko praga

Jedan od naših najstarijih običaja jeste prenošenje mlade preko praga. Ovaj običaj uspeo je da se održi do danas. Nekada je mlada živela u roditeljskoj kući do udaje. Nakon udaje prelazi u mladoženjinu kuću, čime stupa pod zaštitu njegovog sveca i porodične slave. Prema ovom običaju verovalo se da duše umrlih predaka žive u porodičnim kućama i to na kućnom pragu. Kako mlada slučajno ne bi nagazila na duše predaka, mladoženja prenosi mladu preko praga. Danas mnogi od parova ne znaju pravu simboliku ovog običaja, ali ga poštuju. Sam čin je veoma zabavan, pa je ovaj običaj široko rasprostranjen. U Engleskoj mladoženja mladu prenosi preko praga kako bi je zaštitio od zlih duhova koji vrebaju ispod praga.

KJfirstlook-24

Običaji na svadbi širom sveta

A kada se malo osvrnemo na ostatak sveta primećujemo još mnogo neobičnih običaja na svadbi.

Tako npr. jedan neobičan običaj u Francuskoj se naziva Charivari. Ovaj običaj odlikuje bučna serenada uz pratnju lonaca i tava u kući mladenaca. Ovaj običaj prvi put je zabeležen u srednjem veku.

U Indiji mladoženja tokom ceremonije venčanja stavlja mladi srebrni prsten na prst leve noge. Nama je ovaj običaj pomalo čudan. Takođe, mlade na Bliskom Istoku iscrtavaju kanom svoje ruke i noge kako bi se zaštitile od zlih duhova.

Negujte običaje, jer oni će dati lični pečat Vašoj svadbi i razveseliti Vas!

Ознаке: , , , ,

9. фебруара 2015. Običaji i tradicija