Skidanje mladine podvezice

Mnogo je običaja vezanih za svadbe. Iako je dosta tradicionalnih običaja na venčanjima, mnogi od njih pali su u zaborav. Budući supružnici imaju zadatak da se odluče koji će običaj zadržati, a koji ne. Jedan od tih običaja je i skidanje podvezice sa mladine noge.

pod

Podvezica i njena istorija

 

Običaj podvezice je običaj koji se najviše menjao od svoje pojave pa do danas. Podvezice počinju da se nose sredinom 14. veka u Evropi. Najpre su podvezicu nosili i muškarci i žene. Dugo je podvezica bila zaboravljen detalj. Tek kasnije se vratila kao komad namenjen za svadbe.

Nekada se verovalo da mladina odeća donosi sreću, pa je u nekim zemljama bio običaj da se cepaju komadići mladine venčanice. S vremenom se menjao običaj, pa je mlada sama skidala delove odeće i bacala ih gostima. U to vreme, mlade su oko butine ili ispod kolena nosile podvezice od debele tkanine, kako bi pričvrstile svoje čarape.

Na Zapadu, pak, običaj je da se kum podvuče pod sto i skine podvezicu s mladine noge. Na nju je okačeno mnoštvo šarenih traka, koje kum jednu po jednu skida i prodaje svatovima, kako bi sakupio što veću svotu novca.

 

Ko je sledeći?

 

Danas se uglavnom praktikuje da mladoženja skida podvezicu s mladine desne noge. Običaj je sličan tradiciji bidermajera. Mladoženja zubima skida podvezicu mladi s noge i baca je neoženjenim prijateljima. Onaj koji je uhvati, po verovanju, sledeći se ženi. Nakon toga, mladić koji je uhvatio podvezicu ima za zadatak da podvezicu  zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

EJ003-southboundbride-cafe-felix-jaco-le-roux-cherry-red-navy-wedding-garter-shoes

Podvezicu po običaju kupuje srećno udata žena, kako bi sreću iz svog braka prenela na buduće mladence. Danas su podvezice jako lepo dizajnirane. Čipkane, sa detaljima od cvetova i mašnicama. Najčešće su bele, plave ili crvene boje u skladu sa simbolikom koju nose te boje. Tako bela znači nevinost, plava čistotu i skromnost, ali i stabilnost, a crvena ljubav i strast.

Mišljenja povodom ovog običaja su podeljena. Neki ovaj običaj rado praktikuju, dok ga drugi smatraju suviše slobodnim. No, sve je stvar ukusa.

Bilo da ovaj običaj praktikujete ili ne, morate se složiti sa nama da je podvezica nesvakidašnji i veoma zanimljiv detalj.

 

Ознаке: , , ,

5. јануара 2015. Običaji i tradicija